Krossved

Viburnum opulus

Er den ikke vakker, krossvedblomsten?

De hvite små og vakre blomstene som du ser helt ytterst er sterile, men de bittesmå i midten utvikler seg til flotte blanke knall røde bær på høsten, som er giftige!

ifølge Wikipedia er hele planten giftig!

Mens andre mener at tørket bark høstet i april/mai er rene vidundermedisinen, den skal angivelig være krampeløsende og på engelsk heter den Cramp bark.

Jeg følger Wikipedia, og plukker meg heller en stor bukett og nyter blomstene med øynene!

Brenneneslevann

Urtica

Ny omgang med vidunder urten brennenesle, nå går vi for brenneneslevann!

Vi har tidligere teste brennenesleavkok og brenneneslesuppe som gir kroppen tilskudd på viktige vitaminer og mineraler.

Brennenesler har et høyt innhold av nitrogen, samt fosfor, kalium, kalsium, magnesium og svovel, alt alle plantene dine vil elske å få et kjærkomment tilskudd av.

Oppskriften er lett; Plukk brennenesleskudd, ca 1kg – bruk hansker, legg det oppi en bøtte og tilsett ca 10 l vann, la det stå i 2-3 uker, rør i bøtten, for å tilføre oksygen, daglig. Etter 2 – 3 dager begynner det å stinke og det stinker noe aldeles forskrekkelig, men det er ok, det gjør det! Etter 2-3 uker siler du vekk brennenesle restene og brenneneslevannet er klart for bruk, blandingsforholdet er 1:10

Lykke til!

Tveskjeggveronika

Veronica chamaedrys

Karen Blixen har en gang sagt følgende; Jeg synes at blomster i seg selv er et av tilværelsens største mirakler!

Denne lille blå blomsten har et langt og rart navn synes jeg, men det kommer av hvis du ser nøye på stilken så vil du oppdage at den har en rad på hver side med tynne hår/skjegg, derav navnet  tveskjeggveronika. Den er utrolig søt, værsågod, nyt den på årets første lørdags ettermiddag i juni!

Kombucha

SCOBY= Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast

Har du prøvd deg på Kumbucha? 
Jeg har testet denne drikken i over to år nå og liker den veldig godt! Angivelig hjelper den mot alt, dessverre kan en ikke vise til noen dokumentert virkning… nok et tilfelle av at tro kan flytte fjell! Derimot er det dokumentert tilfeller av alvorlige bivirkninger, dere er herved advart! 

For å lage kumbucha trenger du en scoby, og hvor får en tak i det, du kan selvsagt lage en selv, egne oppskrifter for det også. Jeg tok snarveien, innlegg på FB, har noen en scoby til overs? Og dermed var jeg igang.

 Scobyen likner et geleflak og er en blanding av sopp og bakterier. Utgangspunktet er te med sukker tilsett en scoby og 10% kumbucha og du er i gang! Kumbucha er fermenter te, jo lenger du lar den stå jo mer eddiksyre blir dannet og dermed får den en syrlig smak, denne syrlige smaken setter jeg stor pris på, ingenting er bedre enn kumbucha etter at plenen er klippet, eller du står på toppen av en bakke og peser. 
Har du ikke testet denne drikken, prøv den ut, du kan få en ny hobby og noe godt i glasset!

Ny omgang kombucha på gang