Blodbeger

Når to av mine bekjente, uavhengig av hverandre, har sagt at Blodbeger, det må du prøve! Ja, da gjør jeg jo det, jeg kjøpte en frøpose med 6 bittesmå frø inni.

Nå er det bare å smøre seg med tålmodighet og veeente, ca 2-6 uker skal det angivelig ta før frøene spirer. 

På toppen har jeg et tynt lag med vermiculite, som er det nye vidundermidlet, vermiculite holder på fuktigheten i jorden og hindrer at det dannes grønske/sopp på toppen av jorden. Blodbegerfrøene trenger lys for å spire og de skal derfor ikke plantes ned i jorden, noen sier at frøene skal sås så tidlig som i januar, men siden jeg ikke har kunstig plantelys ble det mars! Da gjenstår det bare å vente og håpe på at de bitte, bittesmå frøene skal spire og i løpet av sommeren bli til lange voluminøse ranker som vokser opp og dekker en hel vegg… 

Våren

Jeg ser våren gå gjennom verden

Den legger igjen sin grønne latter

og har en avtale med solen.

L.S Christensen

Kompost

Kompostering av det du måtte finne etter lasagnemetoden!

Jeg fortalte om de stakkars jordbærplantene som fortjente bedre vekstvilkår denne sommeren, og nå skal jeg ta deg igjennom hvordan jeg skal lage første klasses kompostjord med det jeg har tilgjengelig rundt meg.

På bilde over ser du utgangspunktet mitt, UGRESS, og med en jorddybde på bare 1-2 cm, gir det sveltihel forhold for alle planter…

Noen små ujevnheter ble jevnet ut med hakken.

Første lag i lasagnen er trestokker, funnet i skogen, blåst ned for mange år siden, og hvor forråtnelsen er godt i gang, dette gir komposten min en super startbuster. Bakterie- og soppkulturen er på plass, den ligger nå klar til å spre seg igjennom lasagnelagene.

Over trestokken legger jeg et trillebårlass med tare, taren forvandles til plantegjødsel etter hvert som den brytes ned, samtidig som den holder på fuktigheten og dermed bidrar til at komposten ikke tørker ut.

Over taren fyller vi på med et lag gammelt løv som bidrar til luft mellom lagene i komposten.

For at løvet ikke skal blåse bort kvernet jeg opp litt kvist. Helt ferdig er jeg ikke ennå, over her skal jeg ha et nytt lag med løv og på toppen legger jeg et lag med sauemøkk. Simsalabim, nå skal lasagnekomposten min være ferdig! Jeg skal la den stå i fred frem til begynnelsen av mai, da planter jeg jordbærene oppi, jeg får sikkert plass til noe mer også, vi ser hva som skjer.

 

Jordbær…

Fragaria, fragola, fraise

Jeg har en Mann som med stor entusiasme kom hjem med 6 små jordbærplanter i fjor, planen var klar; denne sommeren skulle vi spise jordbær med fløte, drikke champagne og nyte søte jordbær til…  Vi spiste jordbær, søte gode jordbær, men de var nok dyrket av profesjonelle jordbærdyrkere og ikke av oss, og skal jeg være helt ærlig, så tenker jeg at noe skal overlates til de profesjonelle. Skal jeg være super ærlig så hadde jeg håpet på at jordbærplantene hadde takket for seg i løpet av vinteren, men den gang ei, her snakker vi om planter med ekte livsvilje! 

Denne unike overlevelsesevnen skal belønnes! Nå skal disse seks jordbærplanten, to i krukken og fire i kassen over få en egen nylaga “åker” til våren, jeg må bare lage den først… kompost er stikkordet her, men det tar vi en annen dag.

Ha en fin kveld!

Full krig!

Nå er det full krig om fuglekassene! For en uke siden var det kjøttmeisene som ledet an og var klar for innflytting, men nå er det spettmeisene som har tatt over kassene, men siste pip er vel neppe kvitret, fortsettelse følger fremover!

Hvitløken spirer!

 

Se her, nå spirer hvitløken som jeg satte i begynnelsen av november! Den skal få stå i fred frem til begynnelsen av april, men da kutter jeg et av de grønne skuddene, hakker det opp og bruker det i eggerører/omelett, jeg lover dere, det gir en fantastisk frisk og god hvitløk smak!